Вести

''РАЗМИШЉАЊА ЈЕДНОГ МОСТА'', ПАВЛЕ ЛАЗОВИЋ V/4

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
,,Из ђачког пера настају нови светови" -
Најуспешнија литерарна остварења у овој школској години
 
РАЗМИШЉАЊА ЈЕДНОГ МОСТА
 
Мост представља једно од највећих достигнућа човечанства, поред тога што повезује обале река, чиме уствари повезује људе, омогућава саобраћај и послове, он метафорички представља и повезивање, спајање и раздвајање живота и судбина. Разне ствари догађале су се на мостовима, многе од њих сам чуо у причама људи или причама писаца о њима. Да ли мост са својим извијеним лучним осмехом уствари се уживљава у све те догађаје и приче? Да ли мисли о њима и да ли и он осећа као што то може човек?
Сунце ме је пробудило раном зором. Растресао сам се од јутарње зиме и тај трзај отерао је неколико птица које су стајале на мојим лучним рукама које држе две обале реке. Ах, како доминирам овако велики од најтврђег камена! Моја витка грађа која подсећа на срну у скоку одузима дах сваком посматрачу. Али истог тренутка мост осети неку самоћу јер помисли како је сам већ вековима. Зато поче да размишља о лепотама које га окружују како би отерао лоше мисли. Мост поново размишља о љубави две обале које су некада биле заједно и биле једно. Као спона између њих, он кроз своје камено срце осећа како чезну за снажним загрљајем.
Уздахнуо је дубоко и поново растерао птице. Схватио је да је његово постојање да спаја раздвојене и поново се уздиже поносно ка сунцу као симбол непобедиве љубави. Вековима постао је окамењени загрљај емље која не жели да се раздвоји од свог другог дела.
 
ПАВЛЕ ЛАЗОВИЋ V/4
Наставник: СУНЧИЦА БОЈОВИЋ

О школи

Основна школа ''Милинко Kушић'' наставља традицију основне школе из Ивањице, отворене 1834. године и основне школе Шуме, отворене 1927. године. Решењем из 1955. године ове две школе спојене су у једну школу у осмогодишњем трајању. Убрзо затим ова школа добија данашње име, односно име народног хероја Милинка Kушића.

Радно време

Понедељак - петак: 07:00 - 15:00

© 2019 OŠ Milinko Kušić. Sva prava zadržana.

Search